De Amsterdamse aandelenmarkt liet donderdag een vlak beeld zien, na de zware verliesbeurt van woensdag.
De AEX noteerde in de ochtend vrijwel onveranderd, na een verlies van ruim 2 procent een dag eerder.
Ook Wall Street kende woensdag een zwakke sessie met een verlies van liefst 3,5, procent voor de toonaangevende S&P 500-index.
Zowel Europese als Amerikaanse beurzen kregen woensdag flinke klappen. Donderdag lijken aandelenmarkten even pas op de plaats te maken.
In Amsterdam opende de AEX-index donderdag licht hoger, met een plus van 0,7 procent op 537,84 punten. Daarna zakte de hoofdindex iets terug tot een vrijwel onveranderde stand op 534 punten.
Zwaargewicht Shell klom bijna 4 procent, na de publicatie van de derdekwartaalcijfers. Daaruit bleek dat Shell uit de rode cijfers is geklommen en het dividend een fractie heeft verhoogd.
Woensdag sloot de AEX nog 2,1 procent lager op 534,09 punten.
Ook aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. De vrees voor de gevolgen van het oplaaiende coronavirus drukte het sentiment.
De Dow-Jonesindex sloot de sessie met een verlies van 3,4 procent op 26.519,95 punten.
De brede S&P 500 daalde 3,5 procent tot 3271,03 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,7 procent kwijt op 11.004,87 punten.
In verschillende landen worden lockdownmaatregelen aangescherpt om verspreiding van het virus te voorkomen. Verder was sprake van oplopende olievoorraden waarmee de zorgen over de crisis verder werden aangewakkerd.
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hoopt dat de dalende beurskoersen ervoor zullen zorgen dat de regering-Trump gedwongen wordt akkoord te gaan met een nieuw coronasteunpakket waarover al tijden wordt onderhandeld.
Microsoft levert in, ondanks sterke cijfers
General Electric (GE) verraste met beter dan verwachte resultaten. Het industrieconcern slaagde er vooral in het nettoverlies scherp terug te dringen ten opzichte van een jaar eerder. Dat werd op de beurs beloond met een plus van 4,5 procent.
Microsoft profiteerde opnieuw flink van het thuiswerken door de coronacrisis. Bedrijven namen daardoor meer onlinediensten af, maar staken ook meer geld in het huren van ruimte in de cloud om hun eigen software te laten draaien.
Wel zijn de vooruitzichten van de softwarreus aan de voorzichtige kant. Het aandeel verloor mede daardoor ruim 5 procent.
Vliegtuigbouwer Boeing werd 4,6 procent lager gezet. De vliegtuigbouwer gaat waarschijnlijk nog eens duizenden arbeidsplaatsen extra schrappen als gevolg van de zeer moeilijke marktomstandigheden in de luchtvaartsector door de coronacrisis.